Проблемна тема: «Формування конкурентноспроможної особистості шляхом впровадження інноваційних навчально-виховних технологій на уроках предметів суспільно-гуманітарного циклу»
Девіз: "Хто не хоче відставати, мусить рухатись вперед, і не зупинятися, досягнувши вершини, а підійматися вище. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя..."
Творче кредо: "Посередній учитель розповідає...Хороший учитель пояснює...Кращий учитель демонструє...Творчий учитель надихає..."

среда, 22 апреля 2015 г.

22 квітня – день викупу Тараса Шевченка з кріпацтва



177 років тому, 22 квітня 1838-го, було складено і підписано П.В. Енгельгардтом та свідками В.А. Жуковським, К.П. Брюлловим і М.Ю. Вієльгорським відпускну, що звільнила Тараса Шевченка з кріпацтва. Викуп склав 2,5 тис рублів, а гроші зібрали під час лотереї. У ній розіграли портрет російського поета Василя Жуковського, який намалював художник Карл Брюллов.



В автобіографії Тарас Шевченко про свій викуп оповідає так: "1837 року Сошенко представив мене конференц-секретареві Академії мистецтв В.І.Григоровичу з проханням - звільнити мене од лихої моєї долі, Григорович передав це прохання В.А.Жуковському. Той попередньо сторгувався з моїм поміщиком і просив К.П.Брюллова намалювати з нього, Жуковського, портрет, щоб розіграти його в приватній лотереї. Великий Брюллов відразу погодився, і незабаром портрет Жуковського був у нього готовий.  Жуковський при участі графа М.Ю.Вієльгорського улаштував лотерею на 2500 карбованців асигнаціями, і цією ціною була куплена моя воля року 1838-го, квітня 22-го".

Щоправда, в первісному варіанті автобіографії, написаної рукою Шевченка, замість фрази "щоб розіграти його в приватній лотереї", читаємо, що портрет Жуковського малювався "для імператорської фамілії, щоб розіграти його в лотерею в царському сімействі".

http://krasnews.at.ua/publ/kultura_i_svit/shevchenkovij_eri_200/do_175_richchja_vikupu_tarasa_shevchenka_z_kripactva/34-1-0-429

Комментариев нет:

Отправить комментарий