Проблемна тема: «Формування конкурентноспроможної особистості шляхом впровадження інноваційних навчально-виховних технологій на уроках предметів суспільно-гуманітарного циклу»
Девіз: "Хто не хоче відставати, мусить рухатись вперед, і не зупинятися, досягнувши вершини, а підійматися вище. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя..."
Творче кредо: "Посередній учитель розповідає...Хороший учитель пояснює...Кращий учитель демонструє...Творчий учитель надихає..."

пятница, 10 апреля 2015 г.

Свято Пасхи в різних країнах

Пасха в Україні - свято свят, найголовніше православне свято (на відміну від католицтва, де пальма першості віддається Різдву). Цього дня душа немов переповнюється світлою радістю, цьому надає сприяння і природа, яка скинула окови зимового сну і в єдиній гармонії з Уселенською радістю зустрічає воскреслого Христа.
В ніч на Пасху спати не можна взагалі, оскільки проспиш все на світі. Увечері всі йдуть до церкви на всеношну.
У красивих корзинах до церкви несуть всілякі страви - сало, хрін, печінку, голубці, все, на що здатна кулінарна фантазія, окрім спиртного. Урочиста процесія з півчою і священиком освячує і благословляє все це добро.
Повернувшись додому, люди починали разговлятися, але перш ніж сісти за стіл, дівчатам треба вмиватися водою, в якій лежить свячене Пасхальне яєчко, щоб вона була такою ж красивою.
Яким би не було кулінарне розмаїття на столі, але починати обід завжди треба лише з паски. Навіть крихти цього хліба, які впали додолу, у жодному випадку не можна викидати до сміття. Відрізаний окраєць треба зберігати завжди, як талісман, який приносить щастя.
Існує велика кількість пасхальних забав. Найбільш відома нам зараз - це гра в битки, коли діти, та і не тільки, вибирають пасхальні яйця і стукають ними одне об одне. Чиє розіб'ється, той і програв.
Якщо хтось помре на Пасху, то він вважається дуже щасливим, оскільки саме цього дня ворота раю відкриті, і душа без жодного суду потрапляє туди.
Вважається, що в Пасхальну ніч відкриваються всі земні скарби, які видніються на землі чарівними вогниками, проте, побачити їх може лише найменше дитя в сім'ї, і лише тоді, коли помисли його чисті.
Цього дня кожний православний християнин повинен вітатися з іншим словами «Христос Воскрес!» і отримувати у відповідь підтвердження цих слів «Воістину воскрес!»
Весь наступний тиждень по Великодню називається Світлим і святкується як один день.
Пасха в Австралії за католицьким календарем припадає на осінь - на відміну від весняної у північній півкулі.
Окрім релігійного святкування у великих містах в пасхальні вихідні обов'язково проходять величезні ярмарки, на які з'їжджаються люди зі всієї країни.
Найбільший щорічний ярмарок Австралії - Royal Easter Show (Королівське пасхальне шоу) – проходить у Сіднеї.
Сільськогосподарська виставка Sydney Royal Easter Show прославляє буквально все – від непорушних історичних цінностей Австралії до мобільності міського життя.
На свято батьки обов'язково купують дітям Easter Show Pack - пакет з кількома іграшками, набором олівців, блокнотиками, листівками та іншим, і все це із зображенням якого-небудь «мультяшного» персонажу. А також багато солодощів.
У Австралії, як і скрізь в світі, дуже популярні пасхальні яйця – з шоколаду або цукру.
А ось символ цього свята – не традиційний пасхальний кролик, а місцевий звір білбі. Перш за все тому, що кролики розрихлюють землю і завдають шкоди. А австралійці дуже переймаються своєю флорою та фауною.
Прихід Пасхи до Америки починається для православних християн ще з «Прощеної неділі». Цей день дуже важливий для правильного сприйняття Великого посту. Саме покаяння і усвідомлення своєї гріховності, готовність до пробачення і жертовності готує до великого свята Пасхи.
Протягом всього Великого посту люди готують себе до духовного свята. У Чистий четвер передпасхального тижня робляться останні приготування, фарбуються яйця та печуть паски.
Напередодні свята прийнято приносити в храм горщики з лілеями і прикрашати ними свій будинок. Лілеї – символ Пасхи. Сирна Пасха, звичайна пасха та яйця виставляються в трапезній на рушниках. Вдома ставляться домашні свічки. Все це чекає кінця служби.
Служать в різних церквах по-різному. Після служби – загальні цілування і христосування! Обличчя прихожан світяться особливим пасхальним сяянням. Христос воскрес! Воістину воскрес!
Православна Пасха в Греції - найважливіше релігійне свято. Під час нього йдуть масові процесії людей, які несуть освячені свічки.
«Пасха» означає «перехід». Це - вічний перехід від смерті до життя, із землі на небо! В період приготувань до Пасхи (страсний тиждень) греки обов'язково весь тиждень ходять до церкви. Всі храми в країні в ці дні переповнені. У Греції православ'я є державною релігією, і церква не відокремлена від держави.
За два дні до Пасхи життя в містах завмирає. Закриті всі держустанови, приспущені державні прапори. У Велику П'ятницю по вулицях міста здійснюється хресний хід з прикрашеною пелюстками троянд Плащаницею. Цього дня гріхом вважається працювати з молотком і цвяхами - на згадку про прикованого до хреста Спасителя.
На трапезі їдять лише суп з кунжутом і чечевицю з оцтом. У Великий Вівторок печуть солодке печиво – «кулуракі», а у Великий Четвер фарбують яйця, переважно в червоний колір.
Хресний хід в Греції не такий, як в наших церквах. Всі йдуть не довкола храму, а із співами і запаленими свічками прямують по міських вулицях до центральної площі. Тут перед багатотисячним натовпом відбувається символічне спалювання Іуди.
Свято набирає сили, в повітрі стоїть шум і гуркіт від незчисленної кількості хлопавок. І, що вже зовсім незвично, рівно опівночі після урочистого читання Євангелія, починається грандіозний фейєрверк. Небо сяє сотнями різноколірних вогнів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий