Проблемна тема: «Формування конкурентноспроможної особистості шляхом впровадження інноваційних навчально-виховних технологій на уроках предметів суспільно-гуманітарного циклу»
Девіз: "Хто не хоче відставати, мусить рухатись вперед, і не зупинятися, досягнувши вершини, а підійматися вище. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя..."
Творче кредо: "Посередній учитель розповідає...Хороший учитель пояснює...Кращий учитель демонструє...Творчий учитель надихає..."

суббота, 10 января 2015 г.

Цей день в історії

10 січня 1597 народився Петро Могила (Петру Мовіла), молдавський шляхтич, український політичний, громадський церковний і освітній діяч, архімандрит Києво-Печерського монастиря з 1627 р. митрополит Київський, Галицький і всієї Русі в 1633-1647 рр., екзарх Константинопольського патріарха. Канонізований 1996 р. Молодий Могила брав участь у переможній Хотинській битві 1621 р. проти мусульманських завойовників. У 1625 р. він прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі. За п'ять з половиною років Петрового настоятельства з лаврської друкарні вийшло 15 видань, серед них - і книги самого Петра Могили (зокрема «Літургіаріон»). У питанні унії Петро Могила вважав надзвичайно важливою справою примирення усіх православних - тих, які визнали унію, і тих, які виступали проти неї. На освітній ниві найважливіша справа Могили - об'єднання лаврської й братської шкіл у 1632 р. Сам він став опікуном утвореної Києво-Могилянської колегії, що була першою вищою православною школою у Східній Європі. На утримання колегії й монастиря Могила відписав дві лаврські волості і подарував власне село Позняківку, крім того, надавав грошову допомогу як колегії, так і вчителям та учням.

Могила докладав усіх зусиль, щоб за час його архімандритства Києво-Печерська друкарня посіла визначне місце серед інших друкарень України й Білорусі та в суспільному житті загалом. За п'ять з половиною років Петрового настоятельства з лаврської друкарні вийшло 15 видань

Комментариев нет:

Отправить комментарий