Проблемна тема: «Формування конкурентноспроможної особистості шляхом впровадження інноваційних навчально-виховних технологій на уроках предметів суспільно-гуманітарного циклу»
Девіз: "Хто не хоче відставати, мусить рухатись вперед, і не зупинятися, досягнувши вершини, а підійматися вище. У цьому полягає основна місія сучасного вчителя..."
Творче кредо: "Посередній учитель розповідає...Хороший учитель пояснює...Кращий учитель демонструє...Творчий учитель надихає..."

четверг, 27 ноября 2014 г.

27 - 135 років від дня народження Г.А. Чупринки (1879-1921), українського поета-романтика

Із творчістю талановитого українського поета Грицька Чупринки сучасні читачі майже не знайомі. Його численні збірки "Огнецвіт", "Метеор", "Ураган", "Сон-трава", "Контрасти" та інші здобули широку популярність ще до революції. Після трагічної загибелі його було вилучено з історії рідної літератури. У нашому виданні - усі його найкращі твори із великої спадщини.
Григорій Авраамович Чупринка (Грицько Чупринка) родом із села Гоголева на Чернігівщині (тепер Київщина), співр. «Української Хати». Навчався в Гоголівській народній школі, в Київській та Лубенській гімназіях. Був ув'язнений за участь у революції 1905 р. З 1910 р. постійно жив у Києві. За перевороту 1917 року був козаком у полку Хмельницького, в 1919 році керував повстанням проти більшовиків на Чернігівщині.
Загинув за нез'ясованих обставин у Києві, ймовірно розстріляний більшовиками. Найповніше видання «Твори Г. Чупринки» вийшло у 1926 році у Празі за ред. П. Богацького. Ім'я поета-вояка взяв за підпільне Герой України, ген. Роман Шухевич (Чупринка).

Комментариев нет:

Отправить комментарий